FedBeton shortflash
Shortflash

JUNI 2019 

 

In deze editie:

veiligheidsstatistieken 2018

foto wedstrijd jaarverslag

beton in de zomer

"save the date" Matexpo

 

Arbeidsongevallen statistieken

De bouwsector heeft niet zo’n goede reputatie op gebied van het aantal arbeidsongevallen ten opzichte van andere sectoren. Ook in de sector stortklaar beton gebeuren er nog (te) veel ongevallen met werkverlet. De afgelopen jaren hebben we zelfs enkele dodelijke arbeidsongevallen moeten betreuren. Veiligheid op de werkvloer blijft een permanent aandachtspunt!

Het opvolgen van de cijfers is een van de middelen om dit onderwerp onder de aandacht te brengen of te behouden. We hebben onze leden voor het kalenderjaar 2018 gevraagd de frequentiegraad en de ernstgraad mee te delen om een zo nauwkeurig mogelijk beeld te krijgen van de situatie specifiek bij onze leden. We ontvingen de cijfers van 75 betoncentrales, ruim de helft van onze leden. 

Van deze cijfers werd het gewogen gemiddelde bepaald, dus rekening houden met het aantal gepresteerde uren.

Zo kan ieder van onze leden zich individueel vergelijken met het gemiddelde van de collega’s. Bedoeling is deze cijfers voortaan jaarlijks op te vragen zodat we evoluties in de tijd kunnen opvolgen.


Foto wedstrijd

Fedbeton is voortdurend op zoek naar mooie foto’s die we kunnen gebruik in onze publicaties, op de website, bij presentaties, enz. We zijn ervan overtuigd dat bij heel wat van onze leden tal van mooie foto’s beschikbaar zijn. Dat kunnen foto’s zijn van de centrale zelf, van mensen in actie, van vrachtwagens of pompen, van bijzondere werven, enz.

We hebben geopteerd om er dit jaar een heuse wedstrijd van te maken. De foto van de winnaar zal gebruikt worden op de cover van het jaarverslag dat in het voorjaar 2020 gepubliceerd wordt. Eeuwige roem gegarandeerd ☺! Ook de 2de en 3de beste foto zullen gegarandeerd in het jaarverslag gebruikt worden. De winnaars zullen op de algemene vergadering van 2020 bekendgemaakt worden en zullen dan een ludiek cadeau ontvangen.

De wedstrijd is toegankelijk voor alle werknemers van de leden van Fedbeton.
Lees het volledige reglement.

Profiteer alvast van de mooie zomerdagen die voor de deur staan om uw beste foto’s te maken.
 


Betonneren bij warm weer – mens en product hebben hun beperkingen

Als we de klimaatwetenschappers mogen geloven – en er is geen reden toe om dat niet te doen – zullen we vaker te maken krijgen met langere en ook zeer warme periodes; en niet steeds op de tijdstippen dat we ze normaliter mogen verwachten.

De impact van de temperatuur op beton is inmiddels goed gekend bij de professionals. De producenten en de betonmixer chauffeurs en hun collega’s de betonpompen bedienaars weten wel hoe ze daarmee moeten omgaan maar toch vergt het enige omzichtigheid. Het beton droogt en verstijft veel sneller dan onder de gebruikelijke klimatologische omstandigheden. Ook de mensen op de werf dienen echter de noodzakelijke schikkingen te treffen om schade door te snelle uitdroging (zon én wind !) te voorkomen.

Weet alleszins dat de waterbehoefte van het vers beton onder die omstandigheden niet zo maar even kan opgelost worden door er op de werf snel nog enkele tientallen liter water aan toe te voegen. Een dorstige medewerker zou men daar nog een plezier kunnen mee doen; maar niet het beton ! Dus geen ongebreidelde watertoevoeging. FEDBETON heeft zelfklevers ter beschikking van de leden om op de mixer/pomp te kleven.

 

FEDBETON heeft in de bibliotheek van haar website 7 posters met tips ter beschikking die de meest courante situaties met beton op de werf op een beknopte manier, in kaart brengen.

Constructiv heeft publicaties voor werken bij koud en warm weer; weliswaar vanuit het oogpunt van het welzijn op het werk van het personeel. Meer bepaald Bundel 134 gaat daar heel gevat op in.
 


Save the date

Fedbeton organiseert op vrijdag 13 september 2019 samen met FABA een zeer interessant event tijdens MATEXPO. 

Hou deze datum dus alvast vrij vanaf +/- 15u.
Nadere informatie volgt !

MATEXPO is een 2-jaarlijkse internationale beurs voor bouwmaterieel in Kortrijk Xpo die dit jaar doorgaat van 11 tot 15 september. Het is de derde grootste Europese vakbeurs en trekt zo’n 40.000 bezoekers.
 

Copyright © 2018 Fedbeton. All rights reserved.

powered by phpList 3.3.3, © phpList ltd